di. jun 18th, 2024

5 thoughts on “Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest (loc. havo-vwo) in Oegstgeest

 1. In 5 jaar zeer achteruit gegaan…

  Ik ben zelf een leerling op deze school en ik zit nu in mijn examenjaar. Ik merk dat de sfeer in de “nieuwere” klassen, dus vanaf 5 vwo en lager en voor 4 havo en lager, dat daar een hele andere sfeer hangt dan in de 2 hogere klassen. Het is een beetje een pesterige sfeer en er worden groepjes gevormd, als je niet in een groepje zit dan sta je er vrijwel alleen voor. Sinds dit jaar is er een ander regime ingevoerd, omdat er vorig jaar te veel leerlingen gezakt zijn. Dit regime zou een hele strenge moeten zijn waarin heel veel geleerd zou moeten worden en met veel strafmiddagen etc. Hier merk ik vrijwel niks van, we leren letterlijk bijna niks in de meeste lessen, dit komt omdat de school moet bezuinigen (heeft begin dit jaar wel even voor elke leraar een iPad gekocht) waardoor er minder leraren beschikbaar worden gesteld en wij in overvolle klassen terecht komen. Leraren zijn meestal helemaal niet gemotiveerd om les te geven, leerlingen hebben vaak ruzie met de leraren. en aan de ruzies met de leraren word niks gedaan. Het is áltijd onze schuld. Vaak worden de vwo-klassen en de internationale leerlingen ook voorgetrokken, met bijvoorbeeld reizen naar het buitenland, borrels op school etc. Regelmatig heb ik ruzie met een conciërge gehad om de gekste dingen. Voetballen op school is trouwens ter strengst verboden, zelfs als je buiten school gaat voetballen wordt je bal afgepakt en mag je hem aan het eind van de dag (4 uur) ophalen. Sinds ik weet waar mijn afdelingsleidster woont, is ze heel aardig tegen me geworden. Ze doet nu overal heel soepel over als ik bv ergens uitstel voor vraag of iets dergelijks. Denk er goed over na om hier op school te gaan!!! Als je met vrienden gaat is het goed te doen, je bent bijna wel zeker dat je met ze alle of met de meesten in de klas komt. De meeste leerkrachten zijn super aardig als je jezelf gedraagt. Dan kunnen ze heel veel voor je betekenen. Als ik nu nog voor een andere school zou mogen kiezen, zou ik dat doen.

 2. Slechte school, zowel het onderwijs als de zorg

  Ik heb zelf op deze school gezeten, en het stijgende aantal zittenblijvers en gezakten verbaasd mij niks. Er heerst een erg arrogante sfeer onder de leerlingen, vooral in de vwoklassen. Je moet aan een bepaald stereotype voldoen anders val je buiten de boot bij zowel leerlingen als medewerkers. Ook is de school erg gefixeerd op het behalen van een hoog percentage leerlingen met een betapakket, met de nodige gevolgen van dien. Daarnaast neemt de school meer leerlingen aan dan ze aan zou kunnen (o.a. dmv eerder genoemde reclames op bussen zijn er teveel aanmeldingen) wordt er tegenwoordig niks gedaan met klachten over medewerkers en het onderwijs en dan is men nog verbaasd dat de resultaten steeds slechter worden. Van een klasvwo slaagt ongeveer 40-50% in een keer zonder zittenblijven in de bovenbouw of afzakken naar de havo, erg sneu…

 3. Goede degelijke school

  Een leuke school met docenten die echt om leerlingen en hun schoolprestaties geven. Leerlingen die niet zo sterk presteren krijgen steun door middel van extra studie uren. Het is wel erg druk bij de fietsrek en in de gang tijdens pauzes. Een goede maar degelijke school.

 4. Reputatie wordt overdreven gemanipuleerd

  Het enige wat op deze school belangrijk zijn is reputatie en prestatie. Continue is men voornamelijk op internet verzonnen reviews die zogenaamd van ouders en leerlingen zijn op beoordelingssites, social media en nieuwsberichten aan het posten. Ook is dit de enige school die geld uitgeeft aan reclames op bussen. Vervolgens komen er teveel aanmeldingen en worden vooral kinderen uit Leiden en Katwijk geweigerd. Ook worden leerlingen met een handicap of andere nationaliteit dan een Nederlandse graag geloosd. Om dit te verbergen hangen er nu vlaggen van diverse landen in de hal op school. Tenzij je een “kakker” bent, bij voorkeur een uit Oegstgeest of Teylingen, moet je hier op deze school niet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.